Strona główna » Początek » Przedświąteczne pieczenie pierniczków

Przedświąteczne pieczenie pierniczków

DSC_1306-t.jpgDSC_1307-t.jpgDSC_1309-t.jpgDSC_1311-t.jpgDSC_1313-t.jpgDSC_1318-t.jpgDSC_1321-t.jpgDSC_1323-t.jpgDSC_1328-t.jpgDSC_13341-t.jpgDSC_1336-t.jpgDSC_1337-t.jpgDSC_1340-t.jpgDSC_1343-t.jpgDSC_13431-t.jpgDSC_1350-t.jpgDSC_1352-t.jpgDSC_13531-t.jpgDSC_1356-t.jpgDSC_1359-t.jpgDSC_1361-t.jpgDSC_1366-t.jpgDSC_1367-t.jpgDSC_1368-t.jpgDSC_1368-t.jpgDSC_1370-t.jpgDSC_1374-t.jpgDSC_1377-t.jpgDSC_1382-t.jpgDSC_1384-t.jpgDSC_1385-t.jpgDSC_1392-t.jpgDSC_1391-t.jpgDSC_13921-t.jpgDSC_1393-t.jpgDSC_1394-t.jpg

Na gorącą prośbę uczestników publikujemy obiecany przepis.. :)

Ciasteczka piernikowe:
Potrzebne nam będą:
-700 g mąki
- 100 g miodu
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 300 g cukru
- 60 g masła
- 2 jajka

Miód podgrzewamy. Do miski wysypujemy połowę mąki i zalewamy ją ciepłym miodem. Szybko mieszamy, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i cukier. Znów energicznie mieszamy i czekamy, aż ciasto wystygnie. Dodajemy masło, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto, dosypując mąki. Wszystkie te składniki powinny osiągnąć konsystencję plasteliny. Gdyby lepiło się do palców – dodajemy jeszcze trochę mąki . Ciasto dzielimy na części, wałkujemy i wycinamy gwiazdki. Pieczemy w temperaturze 170 C. Można je ozdobić lukrem, posypką lub cukrem.

**************************************************************************************************************************************

Brak komentarzy do wpisu “Przedświąteczne pieczenie pierniczków”

Zostaw odpowiedź

(wymagane)

(wymagany)